Hier zijn we weer!
Door: Ellen en Femke
Blijf op de hoogte en volg Femke en Ellen
02 April 2007 | Indonesië, Batavia
Inmiddels hebben we onze eigen prive driver voor de betjak! Hij haalt ons netjes op bij Yellow House en we hoeven maar te smsen of hij staat klaar. Hij is ook ongeveer de enige Acheër die negen van de tien keer op tijd komt en die niet constant ‘I love you’ roept.
We zijn wel een van de weinige hier die nog steeds vol blijft houden om met de betjak te rijden..iedereen hier heeft een grote auto..en wordt `s ochtends door een prive chauffeur opgehaald. Maar goed..wij hebben Ariga!
Bij een aantal restaurants worden we ook vaak herkend..bij pizzahouse hebben we al een klantenkaart mogen ontvangen! Oeps..niet zo`n goed teken
Soms lopen we door de stad en wordt er ineens Ellen en Femka (blijft een moeilijke naam voor de mensen hier) geroepen, dus we doen het goed!
We weten de becakdrivers precies te vertellen hoe je in Ajun of bij de scholen moet komen..en kennen de hobbels en gaten in de wegen al goed..Hati hati ja! (= voorzichtig)
Vorige week de hele week op de derde school geweest. We hadden goede moed omdat we merkten dat deze school al iets verder is met het onderwijs dan de andere twee scholen. Er werd gevraagd naar hoe ze een ouderavond konden organiseren en contact met ouders konden verbeteren, omdat ze dit erg belangrijk vonden. Ook was er vooral vraag hoe je nu les kan geven aan de jongste kinderen als ze niet naar de kleuterschool zijn geweest. Ze gaven zelf al aan dat de kinderen hier gelijk moeten beginnen met sommen en lezen en daardoor het oriënterende en de basis missen. Ook was er weer vraag naar het motiveren en betrokken houden van de leerlingen en tips voor lees- en rekenlessen.
Een hoop voorbereid en een hoop willen doen..maar helaas..niet alles kan hier gaan zoals je graag zou willen! En dat hebben we deze week wel weer gemerkt dus.
De directrice kwam de hele week niet opdagen door enkele problemen en de leerkracht van klas 1 kon ook de hele week niet komen door een of andere meeting. Dus dan blijven er nog twee leerkrachten over, waarvan 1 leerkracht eigenlijk alleen godsdienst geeft. Uiteindelijk hebben we de laatste dag alles maar weer omgegooid en zelf les gegeven! We hebben de ochtendstart (kring) geïntroduceerd en een tekenles gegeven. In de workshop voor de twee leerkrachten hebben we geprobeerd iets met het beloningsysteem te doen..maar er kwam onverwacht bezoek dus dat kon ook niet echt afgemaakt worden. We hebben geprobeerd concrete tips over te brengen voor het beginnende lezen en rekenen, maar er was geen ruimte om dit ook daadwerkelijk te doen in de praktijk. Want vrijdag staat er gym en handvaardigheid op het programma! Gym moesten de kinderen maar even zelf uitzoeken..want er was geen leraar voor.
Ook tijdens het geven van een workshop of tijdens gesprekken kijken we al niet meer raar op van de vele telefoontjes die de leerkrachten even gauw plegen tussendoor. Maar ons motto was we doen ons best en we zullen wel zien! Dus daar houden we ons maar aan.
Voor deze week hebben we afspraken gemaakt met de zeven scholen waar we met de groep workshops hebben gegeven. We gaan terug naar de scholen en willen vooral te weten komen waar ze voor de volgende workshopreis behoefte aan hebben. En we hopen onze workshop over het gebruik van de materialen te kunnen geven zodat er ook wat mee gedaan gaat worden!
Vandaag terug geweest naar de school van twee weken geleden en weer kregen we een uitgebreide lunch! Ze waren alleen de rijst vergeten dus twee leerkrachten gingen onder schooltijd nog even een uurtje naar de stad..de les voor de kids verviel dus gewoon even en daarna was het lunchtime dus eigenlijk hebben de kinderen helemaal niks gedaan deze dag! Als je bedenkt dat de school om 11uur weer uit is..
Helaas doen ze hier niet aan Goede Vrijdag en Pasen dus geen vrij voor ons! Maar we zorgen natuurlijk wel voor genoeg tijd om te relaxen hier..dus don`t worry.
Afgelopen zondag zijn we naar het strand hier geweest (waar we wel aan kunnen wat we willen!) samen met een paar andere jongens van het guesthouse. Goede golven hier..voor ons iets te, dus wederom hati hati!
Dit weekend ook weer wezen eten bij de Italiaan en daar was een salsa feestje! Alleen dan wel zonder salsa muziek maar goed…het was wel gezellig!
Zo`n beetje alle mensen van ngo`s komen hier en het is altijd wel druk. Misschien omdat er bier en baileys te krijgen is?! Op vrijdag zijn er salsa of club feestjes..dus we zullen komend weekend maar weer eens gaan kijken. Eigenlijk hebben we nog veel te doen hier, maar over 2.5 week gaan we al weer naar Medan! We vliegen 18 april, horen toch iets te vaak dat het zo gevaarlijk is met de bus door Aceh te reizen, dus dan beginnen we alweer met onze rondreis!
Nu nog even aan de slag voor onze stage..
Voor jullie allemaal een fijne Pasen!
Liefs!
02 April 2007 - 11:31
Irene:
he lieverds!!!
Wat leuk zeg die verhalen, en lekker die cultuur waar alles maar kan, uitgesteld wordt en anders loopt dan je plant.. Doet me denken aan Curacao! hahaK druk bezig met mijn voorbereidingen, n hoop gedoe..
Genieten jullie nog maar van alles, eet lekker door daar bij de pizzamensen!
Veel plezier samen! bedankt voor de mailtjes, liefs en tot snel -
02 April 2007 - 13:32
Bianca:
Weer een erg leuk berichtje op de site!
Ga zo door!
xxx -
02 April 2007 - 14:48
Diaan!:
T verschil tussen koala's en kangaroes inmiddels helemaal helder????xx -
02 April 2007 - 18:48
Kaat:
Hi Ellie en Fem,
Leuk om weer te horen dat alles goed gaat met jullie en dat jullie al helemaal ingeburgerd zijn! En ook al beroemdheden! Nog even twee weekjes hard werken ;-) En dan lekker rondreizen!
Veel plezier deze week!
Kus Kaat! -
02 April 2007 - 19:38
Sanne:
Hi! Leuk bericht weer! Toch echt heel anders, wel heel bijzonder, sommige dingen kan je je echt niet voorstellen hier in Nederland! Ben ook alweer te lang terug uit Peru, haha!!
Stoere kerel hoor jullie becak-driver!!
Heel veel succes met de laatste weken, nog maar 2 1/2 week! Que rapido! (of spreek je nu alleen nog maar Indonesisch El??!!) Tot mails! Dikke kus,
Sanne
02 April 2007 - 19:50
Esther:
Hey Ellen en Femke,
Leuk berichtje weer op de site! Ook de foto's geven een heel mooi beeld weer hoe jullie het daar hebben! Geniet nog even van jullie tijd daar voor de stage en dan lekker rondreizen!
Kus Esther
p.s El, kreeg mn sms naar je niet verzonden naar je indonesische nummer...:S -
02 April 2007 - 21:01
Thijs:
Over 3wkn lekker zelf rondtrekken. Na herd werk voor het goede doel, dik verdiend.
Maak er wat van! -
03 April 2007 - 13:25
Myrthe:
hoi juf femke ben je al bruin ik misje van myrthe -
03 April 2007 - 17:19
Poul:
Hallo meiden,
gaat lekker daar als ik ut goed begrijp.
Vooral lekker genieten en relaxen. Zijn ze daar blijkbaar gewend. En doe vooral "hati hati".
Groeten uit een zonnig Beesd, enne vrolijk Pasen hè. -
05 April 2007 - 17:08
Tatiana:
Hai schatjes,
Ik mis jullie ook hoor, sowieso de hele groep. Heb de eerste 2 weken best moeite gehad om weer in Nederland te zijn. Wat is dit toch eigenlijk een overgeorganiseerd en overgestructureerd land. En waar maakt iedereen zich druk om? Wat dat betreft was onze reis een prachtige leerervaring, ik heb o.a. zeer goed leren relativeren en dat is geen luxe hier. Nog 2 weekjes en dan zit het werken voor jullie erop en dan genieten van het mooie Indonesie. Ik volg al jullie verhalen en merk daaruit dat er voor de volgende jaren nog heeeeel veeeeel werk te doen is. Hier in Nederland is iedereen van de groep druk bezig op diverse manieren geld te verzamelen om er voor te zorgen dat er nog vele groepen die kant op kunnen. Werk ze geniet er nog van en tot in mei!
Groetjes Tatiana -
10 April 2007 - 07:04
Rick Kers:
Hallo juf Femke,
mooie foto's is wel heel anders als hier
ik mis je tot snel groetjes rick -
10 April 2007 - 16:26
Sophie :
mooi fotos wel wat anders dan ons -
10 April 2007 - 17:31
.floris:
woe gaat het metjou
zijn er ook leuk ke kindrun
van floris -
11 April 2007 - 20:00
Michelle:
He meiden,
wat een leuke verhalen weer te lezen van jullie.. ik ben er echt even voor gaan zitten! Wat gaaf ook die tekenles.. :D
Jullie hebben een hoop werk verricht, ik moet zeggen, ben trots op jullie! Heel fijn dat jullie door kunnen gaan, waar wij moesten stoppen.
Meiden, ik wens jullie deze twee weken nog heel veel succes en daarna... een geweldige reis! Ik neem aan dat jullie ook dan nog mooie updates schrijven, dus ik hou jullie site in de gaten!!
xxje Michelle -
12 April 2007 - 06:13
Rick Van A Sch:
staan daar ook palmbomen?