a beautiful day at Pulau Weh!
Door: Ellen en Femke
Blijf op de hoogte en volg Femke en Ellen
26 Maart 2007 | Indonesië, Batavia
Hoe is het in Nederland..prachtig lente weer?! Hier is het nu weer tegen de 30 graden overdag en met zonneschijn!
En dit was ook goed te zien aan ons na een weekendje op Weh! We zijn met een paar mensen naar Gapang gegaan en ons nu toch maar gewaagd aan het snorkelen..ondanks de bijtende kwallen! Super mooie vissen, koraal, schildpadden gezien. En met als gevolg na een paar uur verbrande ruggen. Wat nog meer gedaan..beetje zwemmen, zonnen, pancakes eten, ijsthee drinken (warme thee met ijsklontjes) volleyballen met de locals! En relaxen relaxen relaxen..dus..a beautiful day at Weh!
Op de school waar we deze week waren hebben we het heel leuk, vooral gezellig gehad! Vinden het leuker dan bij de eerste school omdat je hier zo hartelijk wordt ontvangen door de leerkrachten en omdat deze leerkrachten ook echt iets willen bereiken. Ze zijn een stuk gemotiveerder wat het voor ons ook weer leuker maakt om ons in te zetten voor de school. Het op tijd komen is alleen ook hier niet echt aan de orde..wij waren er samen met de kinderen netjes om 8uur en de leerkrachten na half 9!
Het is bijzonder om ‘teachertraining’ zo noemen we het maar, te mogen geven. De hulpvragen gaan vooral over de sfeer in de groep (de eerste school wilde vooral weten hoe je de kinderen rustig houdt en deze school vooral hoe je de kinderen nu eens actief en betrokken krijgt!) en over rekenen..maar dat mocht denk wel duidelijk zijn gemaakt in onze berichten.
We zijn weer aan de gang geweest met het beloningsysteem en het positief benaderen, dat lijkt ons nu het belangrijkst om proberen over te brengen. Soms staan we hier echt te kijken van het onderwijs, zo ouderwets/ traditioneel allemaal.
Je merkt dat het voor de leerkrachten ook gewoon moeilijk is om bijv een spel in te zetten en om zelf over variatie van je lessen na te denken. Het beloningssysteem en complimenten geven is echt nieuw voor de leerkrachten en zoals onze reken en leestip.
Op deze school verloopt het verder allemaal wel wat gestructureerder, leerkrachten zijn een stuk strenger..er worden zelfs wel eens paar oren omgedraaid als kinderen niet luisteren! Daarom bleek dat positief benaderen ons op deze school ook wel een goede! En als je bijvoorbeeld je rekenschrift vergeten bent..dan ook geen rekenles!
We waren woensdag zonder tolk en toen hebben we geprobeerd via het altijd handige ‘Wat en Hoe taalgids Indonesië’ een gesprek te voeren! Erg leuk want hier staan dus ook handige zinnen in waardoor we kwamen op, wat heb je mooie ogen, nee ik heb al een vriend en wat is het hier gezellig! De leerkrachten vonden het erg grappig en we hebben ze de Nederlandse zinnen geleerd. De tolken kennen inmiddels ook al wat Nederlandse woorden..lekkerding blijft erg leuk!
De leerkrachten zijn wel echt super lief voor ons..ze hadden een lunch voor ons gemaakt (om 10uur!) met een typisch Achees gerecht. Soep van kokosmelk met groenten en rijst..het was lekker! We waren ook uitgenodigd te komen eten bij een van de leerkrachten, want ze wilde graag nog meer voor ons koken. Dus vrijdag gegeten bij een van de leerkrachten thuis samen met Fitri de tolk. We hadden onze traditionele Achese tuniekjes aan..en waren voorbereid op de soep met rijst! Speciaal voor ons ook niet te pittig gemaakt. Erg leuk om eens bij een van de leerkrachten thuis te komen, typisch Achees te eten en juice van kokosmelk te maken!
Na veel tarima kasihs gingen we naar huis met een tas vol kroepoek, kokosmelk en gekookte eieren!
Deze week gaan we naar de derde school, weer met dezelfde tolken Fitri en Bay, en ook weer met een beetje hetzelfde programma en instelling!
Jullie horen wel weer van ons!
Liefs Femke en Ellen
Ps: foto`s op de site plaatsen duurt erg lang..morgen proberen we er weer wat op te zetten. Dus wordt vervolgd!
26 Maart 2007 - 06:55
Sabine:
Hoi hoi,
Ben erg jaloers op jullie als ik die verhalen lees over het lekkere weer en het relaxen aan het strand :-) Maar hier mogen we deze week ook niet klagen, lekker lente weer!
Geniet er nog even van, want jullie stage-gedeelte zit er alweer bijna op he?
Liefs,
Sabine -
26 Maart 2007 - 08:39
Henry:
Eey Fem en El,
Hier in Nederland schijnt de zon en is het inderdaad lente, helaas is er altijd die vervelende wind die het koud maakt. Veel succes en plezier daarzo en tot de volgende keer!
Kus -
26 Maart 2007 - 11:54
Irene:
he lieve meiden! wat leuk om te lezen hoe jullie het onderwijs daar aanpakken... TOPJUFFEN zeg!
Hier nu ook mooi weer..gelukkig..
hou je taai daar allebei en tot mails! x -
26 Maart 2007 - 13:19
Alice:
Heej meiden!
Goed te lezen dat jullie het nog steeds zo naar jullie zin hebben! En leuk ook dat de leerkrachten zo hun best doen voor jullie.
Veel succes op de derde school deze week!
Dikke kus -x- Alice -
26 Maart 2007 - 15:29
Lotte:
Tuniekjes staan goed! ;-) -
26 Maart 2007 - 18:30
Thijs:
Jullie raken al lekker ingeburgerd...
Goedzo! -
26 Maart 2007 - 19:50
Leonie:
Hallo daar! Wat hebben jullie het leuk zeg, dat is echt iets om jaloers op te worden! Leuk dat jullie echt zo'n band hebben met de kinderen en leerkrachten en dat je zo je steentje kunt bijdragen aan het onderwijs daar! Succes nog met de laatste dingen enne genieten he!
Dikke kus,
Leo -
26 Maart 2007 - 20:41
Anja Mulder:
Hoi Ellen en Femke!!
Wat een goede site hebben jullie gemaakt!
Eerlijk gezegd kijk ik nu voor het eerst.... geen tijd......
Het lijkt me fantastisch en inderdaad regelmatig behoorlijk frustrerend om daar onze collega's te motiveren. Hebben jullie een idee hoe de "pabo" daar is?
Ik ben bang dat de motivatie van de docenten daar ook wat ..laks.. is. Het is ook de volksaard die niet echt actief is(is dat het goede woord??) Zie daar maar eens iets aan te doen!!! De vriendelijkheid is echt aandoenlijk hè?
Ik zou heel graag bij jullie aanwippen om mee te kijken.
Blijven jullie alle scholen nu regelmatig bezoeken om wat continuïteit te krijgen in de adviezen die jullie geven?
Vragen te over!!!!
Lieve Ellen en Femke ga door en geniet ervan!!
Anja (van de Evenaar) -
27 Maart 2007 - 06:08
Rick Van A Sch:
gaat het goet daar -
27 Maart 2007 - 11:05
Sanne (roomie):
He Ellebel en Femke,
Ik ben echt een beetje jaloers op jullie. Snorkelen, lekker weer wat wil je nog meer. Gelukkig is het hier nu ook lekker weer! Leuke foto's en wat een lieve kindjes.
dikke kus Sanne -
28 Maart 2007 - 12:48
Jeany:
Ziet er goed uit meiden!
En vooral ook gezellig, keep up the good work! We leven vanuit hier met jullie mee,
liefs -
30 Maart 2007 - 18:05
Tirza:
Hoi Ellen en Femke
Ik ben blij te horen dat het eten jullie daar goed smaken. Wel gezellig dat jullie uitgenodigd waren bij een van de leerkrachten thuis. Gelukkig dat ze het eten niet al te heet heeft gemaakt maar je went er wel aan. Zijn jullie elke dag rijst eten al een beetje zat dat jullie blij zijn dat jullie een pizzatent en een steakhouse hebben gevonden ? Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Hier gaat alles goed. Het wordt nu lekker lente weer en elke minuut dat de zon lekker schijnt hup naar buiten en genieten. Ik hoef nog maar 6 dagen te werken en dan ben ik met verlof. Gelukkig, ik kan er nu al van genieten alleen al dat ik zometeen vrij ben en niet meer naar school hoef. Lekker mijn eigen tijd en dingen indelen. veel succes verder met al jullie dingen die jullie daar doen en geniet vooral van al die mooie dingen daar. Ik zou zo er naar toe willen gaan.
Groetjes Tirza -
31 Maart 2007 - 20:19
Anne:
Wat leuk zeg dat jullie zijn uitgenodigd om bij die leerkracht te komen eten! Verder ook een leuk schrijf en fotoverslag weer! We gaan dinsdag de evalutatie doen en zijn begonnen met het verkopen van kaarten. Ik kijk weer uit naar jullie volgende verslag. Liefs, Anne